Färg: Brun
Född: 2003
Mkh: 169 cm
Uppfödare: Landgestüt Sachsen-Anhalt, Prussendorf
Ägare: Landgestüt Sachsen-Anhalt, Prussendorf
Godkänd: Berlin-Brandenburg, Sachsen, Sachsen-Anhalt och Thüringen.
Canterbury som i år kommer stå i Sverige, har varit en framgångssaga sedan han föddes på statsstuteriet i Prussendorf. Som fölunge visades han och blev premeföl och championatsföl. Som tvååring visades han på premieringarna i Neustadt-Dosse och blev segerhingst. Som treåring gjorde han ett mycket bra 30-dagarstest med alla poäng över 8, och som 4-åring vann han sitt 70-dagarstest totalt och i hoppning, och kom tvåa i dressyren.

Fyra år gammal blev han landeschampion i dressyr. Som 5-åring och 6-åring tävlade Canterbury mycket framgångsrikt i unghästklasser i hoppning och blev som 6-åring landeschampion och kvalade till Bundeschampionatet med Heiko Schmidt i sadeln. 2010,  7 år gammal tävlade han 1,35-klasser med placeringar.

I avelsboxen har han presterat minst lika bra. Från hans första årskull har han en godkänd son och avkommor sålda på ridhästauktioner i båda discplinerna. Han var far till segerfölet i championatet i Neustadt-Dosse 2009, och han har haft en avkomma uttagen till tyska fölchampionatet. Hans äldsta avkommor var 3 år 2010 och presterade mycket bra vid löshoppning, och baserat på sina avkommor har han ett avelsindex (blup) på hela 141 i hoppning och 133 i dressyr.

Att han blivit så här framgångsrik är inte en slump utan resultatet av mycket lyckad genomtänkt avel. Canterbury stammar från en mycket framgångsrik stomfamilj med grund i hannover. Traditionerna i östtyskland var dock inte riktigt likt de västtyska och holländska vad gäller tävlandet, men det har lämnat flertalet godkända hingstar och statspremieston.

Cardenio, Canterburys far var en svårklasshoppande holsteinerhingst som lånades ut till Radegast under tre års tid och från sin första årskull lämnade Canterbury. Härstamningen Coriano – Aloube Z -Lord förklarar de stora framgångarna. Cardenrio har 148 i hoppindex och ligger i topp i Tyskland.

Canterburys morfar, Brandenburg (Beach Boy – Zeus) är även morfar till den levande legenden Quaterback och det är där han är mest känd trots att var segerhingst i hoppning och en mästare på höjdhoppningsklasser.

I tredjeled på Canterbury finner vi den i Sverige inte så kända Kolibri. Detta är dock en hingst som bör uppmärksammas, då han kallas östtysklands svar på Cor de la Bryere och Landgraf och har lämnat över 1700 avkommor, ett 20-tal godkända hingstar och ett hundratal svårklasshästar i hoppning.

Canterburys mamma, Beatrix är född 1993 och har sedan 1997 fölat varje år. Hon är 2011 dräktig med sitt 14:e föl. Sju av hennes föl har blivit premieföl och fyra har vunnit fölchampionat. Sex av avkommorna är kvar på stuteriet som avelsston, de är efter Cardenio (två helsystrar till Canterbury), Landrebell och Levisto. Canterburys yngre bror Campus e Chello II född 2005 tävlade framgångsrikt i hoppklasser upp tom 1,30 som 5-åring. Hennes övriga avkommor är unghästar efter Monte Bellini och Levinus som ännu inte är visade eller ridna.

Canterburys mormor Kaiserfee var hon precis lika fertil, hon är född 1988 och är idag fortfarande verksam i avel och dräktig med Landrebell. Hon har fått 16 avkommor varav ett flertal premieföl och statspremieston.

Canterbury stammar på mödernet från hannoveranerstam 1196 som länge funnits i Östtyskland. Denna stostam har lämnat hinsgtar som Adlerflug, Brandy, Minnerat, Packeis, Sekur och Siberian Express.

Canterbury är en mycket komplett hingst, högt bedömd på alla punkter. Han har visat sig vara en fantastisk typförbättrare och hans föl toppar typindexen med 8,40 i snitt. Med sina härliga gångarter,  fantastiska temperament och stora hoppkapacitet bör han kunna användas på de flesta ston för framgångsrik hopp och allroundinriktning.

Canterbury är visad i Tyskland med följande poäng på sitt 70-dagarstest:

Temperament: 9
Typ: 9
Trav: 8,5
Galopp: 9
Skritt: 8
Hoppning: 9
Ridbarhet: 9GALLERI - CANTERBURY

AVKOMMOR - CANTERBURY
Conte Bellini - Reservsegrare Bundeschampionatet 2008